Ugrás a tartalomra

Enyingi látnivalók

multbanezo50 küldte be máj 17, 2012 időpontban

7300 lakosú Fejér megyei kisváros a Balaton dél-keleti kanyarulatától mindössze 8 km-re, a 64-es főút mentén, a termékeny Mezőföldön fekszik. 
Településrészei: Alsótekeres – a Schrikker család által alapított világhírű faiskolával, Balatonbozsok – az Árpádkori templom romjaira épült Szentháromság barokk templommal, Kabókapuszta – az Enyingi Török Bálint Kupa – Országos Díjugrató Lovasversenynek otthon adó Varga tanya és Leshegy.

A település közel ezer éve lakott, első írásos említése 1138-ból, a dömösi prépostság birtokösszeírásából való. Több birtokosváltás után (veszprémi püspök, Rozgonyi család, Batthyány család, Ányos család, Török család, Babocsay család) 1720-ban került vissza Enying a Batthyány családhoz és ettől kezdve a település és a birtok fejlődése összekapcsolódott.
Erre az időszakra tehetők a herceg Batthyány Fülöp által megszervezett birtok jelentősebb építkezései: a Batthyány-kastély bővítése, a gazdatiszti épületek, a gazdasági épületek és a kastélyt körülölelő angol park kialakítása, valamint a katolikus templom megépítése. 1880-ban megépült az Enyinget is érintő Veszprém-Dombóvár vasútvonal, melynek révén a község állomásépületet kapott. A XIX. sz. végén már posta, táviróhivatal és takarékpénztár is működött Enyingen.

A település 1867-1961 között járási székhely volt.
1950-ben Veszprém megyétől Fejér megyéhez csatolták.

1992-ben városi rangot kapott. Napjainkban a kistérség közigazgatási, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási és kulturális központja.

Forrás: a város honlapja

Cím

64 5
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok