Ugrás a tartalomra

Alkotás utca 13 bérpalota

tehtube küldte be January 28, 2017 időpontban

A hatemeletes bérpalota 1929-ben épült. Ambrus Zoltán és Hajnali Ödön tervezte. Murai Róbertné Finály Angéla építtette. Az előtéri monogram Murai Angéla neve. A György-udvar az építtető unokája Murai Györgyről lett elnevezve.

Stílus a korra jellemző átmeneti. Neobarokk, art-deco, reneszánsz és modern elemek keverednek egymással. Különböző kiadványok méltatták ill. földbe döngölték. A Színházi élet 1930-ban Firenzei palazzo Budán-nal méltatta míg a Tér és Forma ugyanekkor mámoros, kínos és bántó formatombolásnak jellemezte. Az igazság valószínűleg félúton van, egy érdekes formabontó dekoratív sarokházzá ért az idők során.

A látványos toronyszobáját az ostrom után lebontották, majd a hatvanas évekre az attikafalait leegyszerűsítették.

Vero blogger Lásd Budapestet írása:

A hatemeletes épület a Nagyenyed utca felé nagy ívben követi az út vonalát, az Alkotás utca felől pedig lépcsőzetes kiugrással látható. Földszintje boltoknak ad otthont, hatodik emeletén kőkorlátos, szűk erkélyek sorakoznak. Ablakai boltívekkel, timpanonnal és egyszerű négyzetes keretezéssel váltakoznak emeletenként. Az épület lépcsőzetes éleit, ismétlődő párkányszerű kiugrók törik meg. A hangsúlyos Alkotás utca felőli homlokzat két oldalán szőlőfürtös indával átfuttatott oszlopok tetején jobbra Dante szobra áll, kezében könyvvel, bal oldalon pedig valószínű Beatrice tart rózsákat kezében. A helyenként mállott talapzat domborművei is feltehetőleg őket, illetve egy angyalt is ábrázolnak. A teljes magasságban végigfutó szoborfülkék éleit csavart, vékony oszlopok keretezik.

A főbejárat körül gazdag növénymotívumos pilaszterekben a Georgius felirat utal fentebb, Sárkányölő Szent György szobrára. Az íves homlokzat negyedik emeletének ablakai között egy összekulcsolt kezű, fátyolos női alak szobra is látható. A bejárat mellett egy-egy oroszlán védi Johannita-rend keresztjével díszített pajzzsal a házat. A keresztes pajzs motívum az erkélyek és ablakok körül is megjelenik. Az íves kapu felett két angyal is őrködik. A fafaragású kapun és a kődíszeken is visszaköszönnek a csavart oszlopok. Az ajtó szép kovácsoltvas rácsa apró virágokat mintáz.

Belépve igen meghökkentő látványban lehet részünk! Az egyszerű, fehér padló kövezetén nagy, fekete koporsó mintában kereszt rajzolata, felette pedig kőből kirakott M.A. monogram, ami valószínű az építtető nejének nevére utalhat, mint Murai A. – ami akár Annamária is lehetne, de erről sajnos már nincsenek feljegyzések. A keresztboltozatos előtérben még megmaradt az eredeti, szép márványpad is. A két lépcsőházzal ellátott – a tervek szerint - több mint 90 lakásnak helyet adó ház beugró liftaknája melletti kivágás bizonyára egy valaha volt szép liftnek adott keretet. Az apró pepita mintás, több szögben megtört körfolyosókhoz lengőajtók vezetnek. Az idő vasfoga miatt a mára barnás-zöld színű rézfogantyúk mellett a fehér festék is sok helyütt teljesen lepergett az ajtókról. A körfolyosókon szinte mindenhol megmaradtak nyíllal ellátott kis táblán a lakásszámozás kiírásai és a ma már rozsdás, kovácsoltvas ruhaakasztók. A padlás egy része eredetileg műteremlakásnak is helyet adott. A legfelső emeletről a mélybe tekintve az udvaron még a régi, sárga keramit burkolat látható. Ezt még egy-egy részen a pincék megvilágítására, a természetes fényt átengedő üvegtéglák teszik változatossá.

Cím

Alkotás u. 13
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok