Ugrás a tartalomra

Erzsébet híd építése

egykor.hu küldte be September 2, 2010 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1902
Létrehozás intervallum
- 1902

Az 1896-os esztendőben Ferencz József egy új híd megépítését rendelte el. A nemzetközinek kiírt pályázatra összesen 43 terv érkezett be, de egyiket sem fogadták el kivitelezésre. A terveket végül Czekelius Albert és Kherndl Antal készítette el, s a hidat az 1898-ban meggyilkolt Erzsébet királynéról nevezték el, s budai oldalánál szobrot is emeltek emlékének.  Az építezést 1897-98-ban kezdték meg. A híd a maga idejében műszaki szenzációt keltett, mivel egyetlen, 290 m hosszú nyílással ívelt át a Dunán, vagyis függőhíd. Architektúráját Nagy Virgil tervezte. A láncszerkezetű híd szecessziós díszítést kapott.

1902-ben a terhelés, valamint a Gellérthegy lábánál fakadó hőforrások hatására képlékennyé vált a budai oldal lánckamráinak bitumenes szigetelése, ezért a budai pillér 33 mm-t csúszott a Duna irányába. Miután ezt tehermentesítették, gondoskodtak a függőleges terhelésről , az építkezést 1903-ra befejezték.

Az építéskor elhelyezték a villamos alsóvezetékes vágányait is, de ezen a közlekedés csak tíz évvel később, 1914. augusztus 14-én indulhatott meg.

Cím

Budapest V. kerület
Erzsébet híd
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok