Ugrás a tartalomra

Gutenberg Otthon

leguan küldte be November 19, 2011 időpontban
Létrehozás
1907

A Budapest legszebb szecessziós palotái között számon tartott Gutenberg Otthon (eredetileg a Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyező Egylete Székházának) építésére 1905-ben kiírt pályázatot Vágó László és Vágó József műépítészek nyerték el, az építkezés 1907-ben fejeződött be.
A méreteiben impozáns, részleteiben is gazdagon kidolgozott  épület nagyobb részében a fenntartást biztosító bérlakások, kisebb részben pedig a szakegylet hivatali helyiségei, könyvtára és előadásokra is alkalmas díszterme, illetve a földszint utca felőli részén üzletek kaptak helyet. A harmincnyolc tágas bérlakást két lépcsőház, személy- és teherfelvonó lift szolgálta. A külső homlokzat hatalmas ablakai körül majolikadíszeket helyeztek el.
Az épületet 1944-ben, 1970-ben, majd 2001-ben újították fel. 1948-ban az épületet elvették a nyomdászszakszervezettől és államosították. Az eredetileg tágas, fényűző bérlakásokat leválasztották, és a központi kiutalások révén a ház lakóinak száma megkétszereződött. A kezdetekben a házban lakott Lechner Ödön építész és maga a tervező Vágó József, de a ház híres lakói közé tartozott Négyesy László esztéta is, majd a későbbi időszakokban Mándy Iván író, Heller Ágnes és Fehér Ferenc filozófusok és egy sor művészcsalád.

Tervezte
Vágó László és Vágó József
Cím

Gutenberg tér 4
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok