Ugrás a tartalomra

Híradó mozi

leguan küldte be December 31, 2010 időpontban
Hely/kategóriák

Az Erzsébet körút és a Dohány utca sarkán, szemben a New York kávéházzal,  a historizáló eklektikus stílusban 1898-ban épült lakóház földszintjén – a korábbi Kittner étterem átépítését követően – 1939-ben nyílt meg a főváros első, híradókat adó filmszínháza, a Híradó mozi. A heti Filmhíradók, a havi Világhíradók, az ötvenes években a Sporthíradók, rövid-, dokumentum-,  rajz- és bábfilmek folyamatos vetítését végezte. Bármikor be lehetett ülni, és addig nézni a kínálatot, amíg ismét  játszották, amire beérkeztünk.
Az ötvenes-hatvanas években szinte ez volt az egyetlen lehetőség  kitekinteni a nagyvilágra. (1959-ben vagy nyolcszor-tízszer megnéztem Joris Ivens cannes-i nagydíjas, A Szajna találkozik Párizzsal című, félórás filmjét. Megfogott a lírai vallomás a varázslatos Párizsról.)

A tv térhódításával  a filmhíradó kiment a divatból, így a Híradó 1979-ig működött, felváltotta a Horizont mozi, ami már tv-játékokat és -filmeket vetített, 1999-ig. Bezárásakor a lakóépület mozi részét védetté nyilvánították: a bejárat sokszög alakú kannelurás oszlopai által tartott köríves előtető, a rozsdamentes bejárati portálok, a körbejárható pénztárblokk és a vetítőterem kialakítása, valamint a vetítővászon két oldalán megvilágított Kovács Margit kerámiadomborművek okán.

Cím

Budapest VI. kerület
Erzsébet körút 13.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok